Galleri Flamingos vänners resa till
Gotland.
den 26 - 29/5 2007
----------------

Dag 1.
Vi startar resan till Oskarshamn tidigt eftersom vår färja avgår kl. 10.55.
Ta gärna med en kaffekorg, eftersom vi inte vet hur eller om vi kan göra paus.
Turen över till Visby tar knappt 3 timmar. Det finns möjlighet att äta lunch på båten.
Efter ankomst till den vackra ön, som ursprungligen var ett korallrev, checkar vi in på vårt hotell ”Solhem”, som ligger direkt utanför ringmuren. Kl. 15.00 får vi en guidad stadspromenad då vi får se det mesta och det bästa i Visby.
Gemensam middag på hotellet

Dag 2.
I dag tar vår guide - en inflyttad Gute - oss med på en tur genom landskapet norr om Visby och upp till Fårö.
Vi kommer att stanna till lite här och där så att Du har möjlighet att plocka med dig en och annan särpräglad kalksten.
Vi passerar förbi Gotlands största sjö – Bäste träsk – vilken har en yta av drygt 7 kvadratkilometer.
Resan går sedan via Fårösund vidare till Fårö. Ön är ett kargt landskap så det är helt logiskt att fåren har fått behålla sin betydelse där. Tallarna som kantar vägarna är gamla och mycket vackra. Spännande är de stora raukområdena. Vi kommer bland annat att stanna till vid Digerhuvud. Ett stopp gör vi också vid raukområdet Langhammars där stranden ser ut att vara befolkad av jättar. Den högsta rauken är 8 m hög. Kanske passerar vi även förbi någon miljö som Gotlands egen deckardrottning (Marie Jungstedt) har använt sig av.
När vi väl kommit över på "fastlandet" gör vi ett stopp vid Furillen. Ett före detta grustag som numer gjorts om till ett exklusivt designhotell. Kanske får vi där höra ägaren Johan berätta om hotellets tillkomst.
Vi passerar Slite och gör sedan ett stopp hos designern Stina Lindholm.
Väl åter i Visby blir det gemensam middag på hotellet.

Dag 3.
Vårt första mål för dagen blir Roma Kungsgård, tidigare bostad åt äldre tiders landshövdingar. Här anordnar man konstutställningar och där kan Du handla design och konsthantverk. På 1740-talet passerade, en i år speciellt aktuell svensk, förbi Romakloster, som han rätt och slätt kallade "det präktigaste fähus man ser i Sverige". Så kommer vi inte att uppleva vare sig klostret eller kungsgården. Anders Thorlins skolutställning ligger i Vänge och där gör vi ett uppehåll och strosar omkring i hans trädgård och bland hans skulpturer. Hos konstnären Dan Leonette blir vi invigda i rakubränningens svåra och men spännande konst.   Du kan njuta av hans utställning, dricka kaffe eller köpa något av hans fina verk. Efter besöket hos Dan passerar vi så småningom igenom Ljugarns samhälle som är en mycket gammal turistort med intressant bebyggelse och fortsätter sedan ner till södra Gotland. Vi kör utmed de bästa och vackraste vägarna så att vi verkligen kan njuta. Två punkter har vi kvar av vårt program. Det obligatoriska besöket hos gubben på Hoburgen. Har vi en tidsrätt och fin vår så kan vi här dessutom njuta av något verkligt färgstarkt. Samt besöket på Lars Jonssons museum. Lars Jonsson är ornitologen som utvecklats till konstnär. Han kan förena det faktiska med det poetiska i en mycket driven akvarellteknik. Lars Jonsson har gett ut flera böcker, bl a "Ön", bilder från en sandrevel.

Dag 4.
Vårt hotell ligger på gångavstånd från Visby centrum och Du kommer att ha god tid för att på egen hand utforska den historiska staden. Ta en promenad utmed ringmuren eller göra ett besök i Almedalen där våra politiker träffas varje år. Visby har dessutom en mycket fin Botanisk trädgård och mängder av spännande affärer. ”Bolaget” som bland annat handlar med design. Vi kan även rekommendera "Yllet" med flärd och vackra kläder.
Kl. 16.00 kör vi från hotellet till färjeläget. Färjan avgår 17.05 och anländer till Oskarshamn kl. 20.00
Sen ankomst till resp. hemorter.

Välkomna!

----------------

Lite praktiska förslag.

Dag två föreslår vi en gemensam lunch på en restaurang strax innan Fårö. Vi hoppas att de öppnar extra för oss.

Dag tre kan det vara svårt att hitta något lunchställe som har öppet. Vi hoppas kunna beställa något gott och speciellt lunchpaketpå hotellet. Kaffe finns på bussen.

Påstigningsplatser och tider.

  • Halmstad - Eurostop kl. 05.30

  • Falkenberg - Stationsgatan utanför galleriet kl. .6.00

  • Varberg - stationen kl. 06.25

Obs! Vilstolar på överfarterna ingår i resans pris.

----------------