Galleri Flamingos konstresa till
Finland och Tallin
- förslagsvis den 29/4 - 5/5 2001.
----------------

Dag 1. Halmstad - Stockholm.

Vi startar resan i Laholm ganska tidigt på morgonen och kör den vanliga, men vackra vägen förbi Borås och Jönköping. När vi kommer fram till Vättern gör vi ett lunchstopp på ett privatägt värdshus. (Ingår ej) Turen fortsätter förbi Linköping och Norrköping och ett andra stopp gör vi på Nyköpingsbro. Sedan har vi inte långt kvar till Stockholm och Viking Lines båt, som avgår kl. 17.00. På båten finns mängder av möjligheter att roa sig. Gemensam middag.

Dag 2. Helsingfors.

Kl. 09.30 kommer vi fram till vårt första resmål - Helsingfors, som vi kommer att ha god tid att utforska. Helsingfors som ju också kallas "Östersjöns dotter" är en vacker stad med ganska mycket gammal arkitektur kvar, (mycket "jugend") som blandar sig väl med den yngre och modernare. Helsingfors är ett utmärkt resmål om man intresserar sig för konst, arkitektur och design. Men det är också en grön stad med många vackra parker och den "riktiga" naturen in på knutarna och att staden är omgiven av vatten på tre sidor ger den en speciell atmosfär. Eftersom vi inte får våra rum så tidigt startar vi med en stadsrundtur där vi får våra första intryck av staden. Vi kommer förbi den berömda saluhallen och salutorget som Ni bör besöka på egen hand. På salutorget säljs blommor och frukt i mängder, jättestora laxar och även konsthantverk. Vi kommer förbi det lilla slottet som är arbetsplats för presidenten och vi kör utmed de båda Esplanaderna, de största affärsgatorna. Vidare Svenska teatern, det nya Konstmuseet Kiasma, Riksdagshuset, den nya Operan och vi kör också till Sibeliusmonumentet där vi gör en paus för att beundra Eila Hiltunens vackra och storartade minnesmonument över Finlands störste tonsättare och vi kommer   förstås också förbi Aalvar Altos Finlandiahus. Ett stopp gör vi vid Tempelplatsens kyrka. En fantastisk kyrka som skapades av bröderna Suomalainen 1961. Efter rundturen checkar vi in på vårt centralt belägna hotell och sedan har Ni tid att p e h lära känna Helsingfors. Kvällen kan utnyttjas till konsert - eller teaterbesök.

Dag 3. Helsingfors.

Vi bor på ett mycket centralt hotell och har gångavstånd till Kiasma , det Moderna Museet som invigdes för ett par år sedan. Ett museum som man bör se både p g a konsten och arkitekturen.
Det mest spännande museet - Atheneum - har den största samlingen av finsk konst. Att promenera både dit och till Amos Anderssons Konstmuseum tar bara några minuter. Att njuta av dessa museer under vår första heldag i den finska huvudstaden är ett bra alternativ. Även Designmuseum har en strålande permanent utställning.

Dag 4. Helsingfors.

Vi åker till Riihimäki , som ligger ca 5 mil norr om Helsingfors. Det är det område som traditionellt sett är Finlands "Glasrike". Där finns det berömda Glasmuseet som är inrett i det gamla glasbruket Riihimäki, som är mycket sevärt. De nya rummen skapades av samekonstnären Tapio Wirkkala, som arbetade på Iittala glasbruk i många år. I museet finns ett litet galleri, bestående av ett enda rum där det hänger verk av Picasso, Miró och Dali, som alla beundrade det finska glaset. Efter turen dit fortsätter vi till Hvitträsk där vi tar oss en titt på det nationalromantiska karaktärshuset som skapades av Herman Gesellius ,

Armas Lindgren och Eliel Saarinen mellan 1901 - 1903. Ett stort komplex uppfört av natursten och stock, som användes som bostad av de tre familjerna. Huvudhuset var både arkitektbyrå och ett kulturhem, som besöktes av bl a Gallen-Kallela och Maxim Gorki. Ett flertal planlösningar utarbetades på Hvitträsk, bl a planen för järnvägsstationen i Helsingfors och för Nationalmuseum. Att åka till Hvitträsk är en upplevelse, som inte går att beskriva. Under åren 1992 - 2000 renoverades hela anläggningen som i dag även innefattar restaurang och butik. Avsikten med renoveringen var att återställa rummen och ateljén i det skick de hade då arkitekttrion bodde och arbetade där.

Efter den utflykten har Ni möjlighet att åka med till Villa Gyllenberg i Helsingfors, konstmuseet som räknas för att vara ett av de förnämsta i Finland. Det ägs av Signe och Arne Gyllenbergs stiftelse och befinner sig i donatorerna forna hem på Granö i västra Helsingfors. I villan och det nyuppförda galleriet finns äldre finska konstnärer representerade. Helene-Schjerfbeck-samlingen brukar räknas till den största i privat ägo. Utställda finns också ett antal skulpturer främst av finländska bildhuggare. Den utländska samlingen består av mästerverk från 15 - och 1600-talen av bl a Tizian, Tintoretto, Tiarini och di Cosimo.

Dag 5. Helsingfors - Tallin.

I dag är det dags att lämna Helsingfors och Finland. Efter lunch tar vi snabbfärjan över till Tallin. Tallin är numera en mycket väl renoverad Hansa stad, som tål jämförelser med både Visby, Lübeck och Gdansk. Vi börjar uppehållet i Tallin med en rundtur då vår lokalguide visar oss det mesta av sevärdheterna. Tallin, som är en mycket gammal stad har en omfattande historia. Det är en stad som under vissa tider löd under danskar och svenskar och även under Ryssland. I den övre Gamla stan finns Alexander Nevskijkyrkan, som är en kvarleva från den ryska tiden. En fantastisk skapelse, även om Domkyrkan som ligger bara en bit därifrån har en intressantare historia. Domkyrkan började man bygga redan på 1200-talet och den var då medelpunkten inom borgområdet. I Domkyrkan ligger många historiska personligheter begravda, bl a en medlem av de la Gardiesläkten. Förutom de båda kyrkorna kommer vi under promenaden förbi vacker, småskalig bebyggelse och en del vackra adelspalats och vi ser en stor del av den fantastiska stadsmuren som är mycket väl bevarad. Stadsmuren som är upp till 2,5 m tjock och 15 m hög. Ursprungligen fanns det 50 försvarstorn och av dem finns ganska många bevarade. Tjocka Margareta, Kiek in de kök och Långe Herman, bara för att nämna några. Från Domberget ( övre Gamla ) stan har man en underbar utsikt över hela Tallin, som vi få se mera av när vi fortsätter turen med buss. Målet är då Pirita, Tallins finaste badplats som skulle blivit känd ute världen till Olympiaden 1980 eftersom man skulle haft segeltävlingarna där. Men västvärlden bojkotterade spelen. Genom sina sommarhus ( datschor ) har Pirita en flair av kurort som förstärks genom ruinen av Birgittaklostret. Vi kommer också till "Sångarfältet" som esterna använde för sin sjungande revolution. Det var där som 30 000 aktiva sångare fick mer än 200 000 åskådare att sjunga tillsammans med dem under sångarfesten "Baltica" 1988.Vi ser också de stora "Sovstäderna" som byggdes upp under den sovjetiska tiden. Efter rundturen checkar vi in på vårt centralt belägna hotell. Gemensam middag.

Dag 6. Tallin.

På kvällen tar vi Tallinks båt tillbaka till Stockholm. Men vi hinner med en hel del dessförinnan. Vi åker bl a till slottet Kodriorg som ligger i en av Tallinns vackraste parker. Tallins Konstmuseum är inrymt i slottet. Museet har en samling av ca 30 000 verk av estniska, västeuropeiska och ryska konstnärer. Museet anordnar dessutom specialutställningar. I parken Kodriorg finns också ett museum om Peter den store. Det var han som lät bygga slottet för sin hustru Katarina. Kodriorg betyder Katarinas dal. Det som blir kvar av eftermiddagen gestaltar ni p e h och i god tid före båtens avgång till Stockholm kör vi ner till färjeläget. Gemensam middag på båten.

Dag 7. Stockholm - hemorten.

Vi anländer till Stockholm vid ca 9. 30 -tiden och kör en liten rundtur i vår vackra huvudstad innan vi fortsätter till resp. hemorter.

Hjärtligt välkommen!

 

----------------
----------------